No module Published on Offcanvas position

Schoolkrant

Uitvliegers: Interview mevrouw Setz

Mevrouw Setz de bestuurder van de OSG gaat de school verlaten. In dit interview lees je onder andere wat ze na de OSG gaat doen en nog meer leuke weetjes 

1. Zou u in het kort willen vertellen wie u bent?

Ik ben Corrie Setz en ik ben de bestuurder van OSG de Hogeberg. Ik ben op 14 februari 2019 hier komen werken. Eerst als conrector en na twee weken werd ik waarnemend rector-bestuurder en later werd ik definitief de bestuurder. Thuis woon ik samen met mijn man Johan, mijn hond en twee katten. Samen hebben we vijf kinderen, die zijn allemaal al het huis uit.

2. Heeft u op nog meer scholen gewerkt?

Zeker, dit is eigenlijk mijn eerste school in het voortgezet onderwijs. Hiervoor heb ik altijd op hbo- of mbo-scholen gewerkt. Zo werkte ik bij de bij de hbo-opleiding journalistiek in Zwolle en ook bij de Hanzehogeschool in Groningen. In het mbo was ik directeur van de hotelschool in Groningen.

3. Wat is het allerleukste moment dat u heeft meegemaakt op de OSG?

Eigenlijk zijn er zoveel leuke momenten geweest, maar wat een verschrikkelijk leuk moment was dat we binnen twee jaar weer de hele school op orde hadden. Want toen ik begon in 2019 zei de inspectie:  “deze school is zo ontzettend gezakt in niveau, er moet echt veel gebeuren en dat kost waarschijnlijk wel vijf jaar”. De inspectie was echt heel bezorgd, we werden de eerste twee jaar ook ontzettend streng gecontroleerd en ze konden eigenlijk ook niet echt geloven dat het zo snel steeds beter ging. Na twee jaar hebben ze daarom echt heel erg streng gecontroleerd met wel zes inspecteurs. Ze bekeken ruim 40 lessen op een dag en iedereen was echt heel erg zenuwachtig. Toen bekend werd dat we alles weer op orde hadden, was dat natuurlijk wel een heel mooi moment.

4. Wat vindt u het leukste aan uw werk?

De dynamiek. Dus eigenlijk denk je van tevoren: zo gaat mijn dag lopen. En dan loopt het nooit zo, omdat je hier met 600 leerlingen en 100 medewerkers werkt en die hebben natuurlijk allemaal een eigen agenda. Dus dat is best nogal wat en toch is dat dan weer leuk omdat je dan weer oplossingen moet bedenken en daar hou ik van.

5. Wat vindt u minder leuk aan uw werk?

Dat je altijd aan het werk bent, dus ook in het weekend als er iets is met een leerling of medewerker. Of in vakanties met verbouwingen en reparaties van de school.

6. Wat is het grappigste/gekste wat u ooit heeft meegemaakt op school?

Ik moet altijd wel erg lachen om Hans. We hadden heel erg last van fruitvliegjes en toen had Hans elke keer weer een andere methode bedacht om ervan af te komen. Dan zette hij glaasjes bier neer en dan zei ik: ‘Hans, dat kan niet op school! Alcohol!’ En dan ging hij weer wat anders verzinnen. Ik zei: ‘Hans volgens mij komen er iedere keer meer fruitvliegjes, dus je doet iets niet goed’. Op een gegeven moment had hij een werkende oplossing bedacht. Maar dat was wel grappig, want dan zag ik Hans weer met een bekertje achter een fruitvliegje aan rennen, hij laat me altijd lachen.

7. Wat is uw favoriete plek op Texel?

Er zijn heel veel mooie plekken, ik ben een fanatieke zeiler. Wij hebben een boot in de jachthaven liggen en misschien is dat wel mijn meest favoriete plek. Omdat de jachthaven voor mij de start is van weggaan met de boot en dat voelt voor mij als vrijheid.

8. Welke tip zou u de leerlingen die op de OSG zitten willen meegeven?

Ik denk dat het voortgezet onderwijs misschien niet het leukste onderwijs is. Omdat je op het  hbo of mbo pas echt leert voor iets wat je leuk vindt. Ook is het meer praktijkgericht. En op het voortgezet onderwijs moet je veel vakken leren, waarbij je denkt: wat heb ik daar nu later aan? Maar het is nu eenmaal zo, het is wettelijk bepaald. Dus ik zou leerlingen adviseren om een mooie tijd met je vrienden te hebben, lief te zijn voor je docenten en ervoor zorgen dat je goede cijfers hebt. Zodat je daar zo weinig mogelijk zorgen om hoeft te maken. Maak er gewoon een gezellige tijd van, zet even door en daarna kan je doen wat je écht wil.  

9. En welke tip zou u aan de docenten willen meegeven?

Ik ben ongelofelijk trots op mijn medewerkers. Ze hebben er ook voor gezorgd dat de school nu zo goed is en ik zou willen zeggen: zorg ervoor dat je iedere dag plezier op je werk hebt en hou dat vast, want dan krijg je gewoon een hele blije school.

10. Welke tip zou u uw opvolger willen geven?

Heb respect voor de autonomie van de medewerker. Daarmee bedoel ik geef medewerkers de ruimte, ga niet te strak zitten managen. Want daar is dit geen school voor.

11. Wat voor leerling was u vroeger op de middelbare school?

Mijn familie moet altijd keihard lachen dat ik op scholen werk, want ik moest vroeger regelmatig bij de conciërge zitten met strafwerk enz. Ik ben ook dyslectisch. Dus ik vond leren niet lastig, maar teksten lezen wel en dat heb ik inmiddels wel bijgewerkt. Maar maak je daar niet druk om, want je leert met dyslexie juist op een andere manier kijken en dan word je ook weer creatief en je kunt er altijd nog rector-bestuurder van een school mee worden.

12. Wat is uw grootste blunder?

Een jaar of twee geleden ging ik ’s avonds van school weg, iedereen was al naar huis. Maar ik had mijn fiets nog in de fietsenkelder staan. En dan is die deur al dicht, dus die moet je dan eerst openmaken en dan met je fiets er doorheen. Een heel gedoe altijd. Die dag had ik een wijde rok aan en de deur viel precies achter mij dicht met mijn rok ertussen. Ik zat toen vast met mijn rok tussen de deur en had m’n fiets in mijn hand, ik kon nergens heen. De enige oplossing was om mijn rok uit te doen, maar ik had toen ook net overal camera’s laten ophangen voor de veiligheid en ik wist dat er een camera op de deur van de fietsenkelder stond. Maar ik dacht: dat ga ik niet doen. Als ik ooit vertrek bij de OSG, dan gaan ze die video gebruiken van die keer dat ik uit m’n rok moest stappen. Toen heb ik maar mevrouw De Vries gebeld en zij kwam speciaal voor mij naar school om mij te bevrijden.

13. Wat gaat u nu doen, nu u weggaat bij de OSG?

Ik word operationeel directeur van De Krim. De Krim heeft verschillende vakantieparken en campings op het eiland en is een grote werkgever op Texel  De dynamiek, ondernemingszin en de mogelijkheid om ook in deze functie een bijdrage te kunnen leveren aan de Texelse samenleving spreekt mij zeer aan.

14. Waar kijkt u het meeste naar uit in uw nieuwe werk?

Nieuwe dingen leren en wat meer buiten zijn.

15. Wat gaat u het meest missen van de OSG? En wat het minste?

De leerlingen en de mensen. Ik ben zo trots als ik de school in loop, dat zal ik wel missen als ik straks na mijn vertrek weer eens in de school loop. Dan is het niet meer echt mijn school, maar het zal altijd wel een beetje mijn school blijven. Wat ik het minste ga missen kan ik eigenlijk niet bedenken.

16. Waar bent u trots op?

We hebben dit jaar weer hele goede eindexamenresultaten gehaald en die zijn vanaf het begin dat ik binnenkwam alleen maar omhoog gegaan, niet alleen het slagingspercentage, maar ook het gemiddelde cijfer.

17. Wat kunt u vanuit De Krim betekenen voor de school?

We hebben al een goede samenwerking met De Krim op het gebied van stages. Maar ook met het brugklaskamp, de kunstweek en bij de diploma-uitreiking is De Krim een fijne partij voor de school.  Ook in mijn toekomstige rol zal ik betrokken blijven bij de Texelacademy om zo de ontwikkeling van beroepsonderwijs op het eiland verder vorm te geven. Samen met De Krim zijn we nu bezig om een opleiding Leisure & Hospitality te kunnen starten op Texel, dit is ook een mooie doorlopende leerlijn voor leerlingen van de OSG. Kortom, ook vanuit De Krim zal ik me blijven inzetten voor goed beroepsonderwijs en mogelijkheden voor OSG-leerlingen op het eiland.

18. Zou u voor altijd op Texel willen blijven wonen?

Ja, ik denk het wel. Mijn man Johan woont hier ook en blijft waarschijnlijk ook op Texel wonen, dus dan blijf ik ook op Texel wonen.

19. Heeft u nog een leuke anekdote, iets wat u nu kan vertellen omdat u weggaat?

In het begin toen ik hier nog maar net was, was het gebruikelijk dat leerlingen die verwijderd werden naar de rector werden gestuurd. Dus er kwamen uitgestuurde leerlingen naar mij en ik was dat gewoon helemaal niet gewend. In het mbo of hbo worden leerlingen er gewoon helemaal niet uitgestuurd. Toen dacht ik: wat moet ik nu met die leerlingen? Ik vond het ook altijd wel zielig voor die leerlingen. Ik gaf dan aan dat het wel suf van ze was dat ze hier zaten, want dan heb je iets niet stiekem genoeg gedaan. En dan gaf ik ze tips van hoe ze bijvoorbeeld dingen beter konden doen, zodat de docent het niet zag. En dan kwamen ze altijd met een heel blij gezicht bij de teamleider, maar de teamleider vond dan eigenlijk dat leerlingen die verwijderd waren straf moesten krijgen. De teamleider kwam dan weer bij mij en vroeg wat ik tegen de leerlingen zei. Dus ik had gezegd dat ik ze tips geef wat ze de volgende keer beter kunnen doen. En de teamleider gaf dan aan dat dat niet de bedoeling was. Er zijn daarna nooit meer leerlingen naar mij gestuurd.

Dit was het interview met mevrouw Setz. Vanaf 1 september 2024 zal tijdelijk Tim Toornstra interim-bestuurder worden totdat er een definitieve opvolger is gevonden.

Geschreven door: Michael Maas

 Onderstaande foto is gemaakt door de Texelse Courant.

Meer artikelen uit de schoolkrant:

Image
Image

Adresgegevens

Haffelderweg 40, Den Burg

Postbus 153, 1790 AD, Den Burg

KvK: 72241713

Contact

Telefoon: +31(0)222-312121
Fax: +31(0)222-314765

E-mail: