Mijn tijd op OSG de Hogeberg lijkt alweer eeuwen geleden, maar vorig jaar (2019) ben ik geslaagd voor het VWO. Stiekem heb ik wel genoten daar op de OSG.
In de tijd dat ik daar rondliep, ervoer ik dat natuurlijk anders. Ik wilde gaan studeren of gaan werken en niet leren over saaie cijfertjes en lettertjes. Maar ik zal zeggen dat die cijfers en lettertjes achteraf toch handig van pas kwamen. Nu ik op de universiteit studeer, merk ik dat het toch wel fijn was dat ik wat wiskunde heb geleerd en mijn Engelse schrijfstijl geoefend had. De basis die je in de middelbareschooltijd legt is heel waardevol, maar dat merk je alleen achteraf. Het zal allemaal heel cliché klinken, zo klonk het voor mij namelijk ook toen mensen dit aan mij vertelden. Maar neem van mij aan, het is echt waar.
Als ik terugkijk op mijn jaren op de OSG, omschrijf ik deze als grappige, maar ook roerige jaren. Nu ik in Breukelen zit, hoor ik af en toe goede berichten van het eiland af komen over de OSG. ‘Het gaat stukken beter met de OSG!’ is mij verschillende keren verteld. Daar ben ik heel blij mee. Toch hebben de mensen die de roerige tijden hebben meegemaakt ook veel geleerd. Met verschillende rectoren, lesmanieren, leraren en lestijden hebben we heel veel aanpassingen meegemaakt. Dat heeft ons allemaal sterker en flexibeler gemaakt. Vanwege al deze aanpassingen in onze middelbareschooltijd zijn we niet bang voor aanpassingen die later in je leven komen. Onbewust hebben we zeer waardevolle lessen meegekregen uit de mindere jaren die we meegemaakt hebben. Nu ik veel bezig ben met leiderschap op mijn huidige studie, besef ik dat we te maken hebben gehad met veel verschillende soorten leiderschap. Met een vak dat ‘Organizational Behaviour and Human Resource Management’ heet, of ook wel het gedrag van organisaties en het leiden van mensen, ben ik erachter gekomen dat met elke leider van de middelbare school een nieuw soort leiderschap werd toegepast. Ook zag ik in de OSG het verschil tussen managers en leiders naar voren komen. Met de kennis die ik nu krijg op de universiteit, kan ik al die dingen die gebeurd zijn de OSG vertalen en begrijpen.
Ondertussen ben ik al enkele maanden aan het studeren op Nyenrode Business Universiteit. De universiteit en campus zijn in Breukelen (vlakbij Utrecht). Kenmerkend voor Nyenrode is het kleinschalige niveau en het bijbehorende campus-leven. Nyenrode Business Universiteit is de enige privé-universiteit in Nederland, en zoals de naam zegt, is het gericht op businesses of ondernemingen. Ik ben heel gelukkig dat ik hier mag studeren. De studie heeft een prijskaartje en daarom heb ik mij vorig jaar aangemeld voor een ‘Revolving Scholarship’. Dit is een beurs van Alumni (afgestudeerden) van Nyenrode die geld beschikbaar stellen om anderen de kans en experience te geven die zij toendertijd ook hebben gehad. Ik spreek uit ervaring en een ‘experience’ is het zeker. Als Nyenrode student heb je niet een standaard studenteneven. Ik woon op de campus gelegen naast de universiteit. Dat betekent dat ik, eigenlijk op de Amerikaanse manier, met een kamergenoot woon. Ik zit hier ook bij de studentenvereniging waar ik voor verschillende commissies actief ben. Zo heb ik samen met mijn commissie het plan opgezet om een polo-evenement voor alle studeten te organiseren. Daarnaast ben ik actief als een soort gastheer van Nyenrode door bezoekers van evenementen te ontvangen en zet ik me in voor de studenten als ‘Student Representative’. Zoals je leest, ik zit hier zeker niet stil. Op campus heeft niemand een keuken in zijn of haar kamer. Iedereen eet dus vaak in de kantine. Studeren doe je in de bieb, les krijg je of in het universiteitsgebouw en als je geluk hebt in het kasteel. Ja, de universiteit heeft inderdaad een kasteel!
Dit alles maakt het studeren dus echt tot een ‘experience’. Ik ben nu bezig met de afronding van het eerste jaar. In het tweede jaar biedt het curriculum de mogelijkheid om je bezig te houden met een ‘Company Project’. Dit houdt in dat je een eigen bedrijf kunt oprichten, consultancy mag gaan doen voor een bedrijf, of een maatschappelijk verantwoord project gaat starten. In het derde jaar is er een mogelijkheid om op uitwisseling naar het buitenland te gaan. Hier woon, en natuurlijk studeer je een half jaar.