Afgelopen maanden is VWO4 onder leiding van Joyce Pool en Willem van der Werf bezig geweest met het project Ooggetuigen. Het doel van het project is om de Tweede Wereldoorlog levendig te houden onder de jeugd. Door situaties uit de Tweede Wereldoorlog na te spelen en te fotograferen wordt dit doel bereikt. Het is een andere manier van leren door de combinatie van fotografie en geschiedenis en praktijk.
Het project Ooggetuigen is bedacht door Ahmet Polat (destijds fotograaf des vaderlands) samen met Museum Hilversum. Hij kwam op dit idee toen hij in het archief van het museum vreemde foto’s uit de Tweede Wereldoorlog tegenkwam. Bij navraag bleken de foto’s gemaakt naar aanleiding van een bezoek van Prins Bernhard aan Hilversum. De Prins was nieuwsgierig wat er zich in de oorlog in Hilversum afgespeeld heeft. Er bleek geen materiaal te zijn om de Prins te tonen. Vandaar dat waar gebeurde situaties werden nagespeeld en gefotografeerd (re-enactment). Die foto’s werden tentoongesteld aan de Prins. Dit is de basis van het project Ooggetuigen: waargebeurde situaties opnieuw in scène zetten en fotograferen.
Vanaf zondag 15 mei zullen de foto’s van de leerlingen te zien zijn in het Glazen Paleis. Op 20 mei worden de banners van de foto’s verplaatst naar de Burghtkerk, waar voor het eerst de opera ‘De opstand van de Georgiërs’ wordt opgevoerd. Een powerpoint met de foto’s van de leerlingen is achtergrond van de opera en twee leerlingen zijn figurant bij deze opera. Toegang is gratis. Er zijn die dag (de dag dat Texel officieel bevrijd werd) twee voorstellingen een om 16.00 uur en een om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren bij www.opera4daagse.nl.